Ha már unja a rizst, a krumplit vagy a tésztákat, érdemes megismerkedni egy igazán hangzatos nevű alapanyaggal. A hajdina az előző évszázadokban a szegényebb családok asztalára került fel, mára azonban az igényes és tudatos emberek tányérján tűnik fel. Tulajdonképpen azért is vált népszerűvé a mai világunkban, mivel gluténmentes, tehát a lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják a hajdinából előállított lisztet.
Ez a különleges erőkkel bíró növény a sóskával és a rebarbarával áll rokonságban. Mindamellett, hogy számos vitamint tartalmaz, fehérjében is gazdag. Zsírmentessége miatt a sportolók és a fogyókúrázok kedvence. Fogyasztható köretként. Tulajdonképpen felcserélhetjük vele a már unalmassá vált rizst.
Izgalmassá tehetjük vele a salátákat, és a leveseket is sűríthetjük általa. Az interneten számos recept áll rendelkezésünkre, ha nem tudjuk, hogy miként kezdjünk neki egy finom vacsora összeállításának. Érdekességként megjegyzendő, hogy a magyarokkal a törökök ismertették meg ezt a növényt, így a hajdina pogánybúzaként is ismert.