Létezik egy nagyon nemes gyümölcs, amiből igazán finom italt szoktak készíteni. A szőlő, ami az éghajlatunkon nagy népszerűségnek örvend, már évszázadok óta megterem. A felhasználásuk által készülnek a vörösborok, de a fehér változatok is.
Amikor a borról beszélünk, a legtöbb ember egy vérvörös színű ital jut eszébe, de nagyon sok fehér változat is létezik. Annak függvénye az ital színe, hogy milyen gyümölcsöt használnak fel a készítéséhez. Sokan foglalkoznak háztáji italok készítésével, de ezek nem mindig kimondottan kellemes ízűek.
Az enyhén savanykás íz jellemző tud lenni, de a nem jó eljárással készült termékeket kocsisborok néven szokták illetni. Ezekkel csupán annyi a probléma, hogy olyan gyümölcsből készültek, amelyek kevés cukrot tartalmaznak a levükben. Sokszor próbálják ezt korrigálni megfelelő mennyiségű édesítőszer hozzáadásával, de az így készített italok inkább csak fröccs vagy forralt vörösborok készítéséhez alkalmasak. A jó italhoz mindenképpen szükség van megfelelő alapanyag beszerzésére is, amire egész könnyen szert tehetünk.