A cukorbetegségben szenvedők nem fogyaszthatnak semmilyen ételt, amelyik bármilyen formában is tartalmaz répacukrot. Ezt a szigorú diétát igen nehéz betartani, főleg azoknak, akik szeretik az édességeket.
A cukormentes torta készítése során viszont a hagyományos cukor helyett egyéb édesítőszereket használnak. Így azok is hódolhatnak az édes élvezeteknek, akik amúgy ezt nem tehetnék meg. A természetes édesítőszerek ugyanis nem váltanak ki kellemetlen tüneteket a cukorbetegekből.
Ugyanakkor a cukormentes torta azoknak is megoldást nyújt, akik a diétájuk vagy a fogyókúrájuk miatt nem ehetnek süteményeket. Így számukra is marad egy kiskapu, ha valami nassolni valóra vágynak. A természetes édesítőszerek növényi eredetű készítmények.
A legismertebb a barnacukor, melyet a cukornád édes levének feldolgozásából nyernek. De egyre népszerűbb a nyírfacukor és a stevia is. Ezek a készítmények a szervezet számára fontos vitaminokat, nyomelemeket és rostokat is tartalmaznak. Így a cukormentes torta fogyasztása rendkívül egészséges is.