Az égetett szeszes italok igen sokfélék lehetnek. Eltérés lehet a felhasznált alapanyagban, illetve az előállítására használt technológiában is. Ezáltal mindig más-más típusú szeszt nyerünk. A brandy viszont csak annyiban különbözik a konyaktól, hogy nem az eredet-védett Cognac tartományban készül.
Amúgy minden másban egyezik a két ital. A brandy is szőlő bor lepárlásával készül. Csupán annyi a különbség, hogy itt nincs megszabva az sem, hogy milyen szőlőből készülhet az alapanyagként használt bor.
A lepárlás után tölgyfahordókba kerül az ital, amelyeket akár évekig is érlelhetnek, amire olyan minőségű lesz, amit elvárnak tőle. A színét és jellegzetes aromáját is az érlelés során nyeri. Ezért mind ízében, mind színében eltérések lehetnek a különböző ideig érlelt italok között.
Az érlelés hossza nagy hatással van a brandy minőségére. Minél tovább érlelik az italt, annál előkelőbb lesz. Vannak olyan borpárlatok is, amelyek palackozására és forgalomba hozására csak két évtizedes érlelés után kerül sor.