Eliza Étel-Ital A kisüsti pálinka készítési módja

A kisüsti pálinka készítési módja

Kisüsti pálinka

Kisüsti pálinka

A bor és a sör mellett, a pálinka is igen kedvelt alkoholos ital hazánkban. A gyümölcspárlatok közül, ez a legfontosabb a Kárpát-medencében, hiszen bátran tekinthetjük nemzeti italunknak is. Több típusa is létezik, de a legismertebb és legkedveltebb fajtája a kisüsti pálinka.

Ez onnan kapta a nevét, hogy a lepárlás viszonylag kicsi üstökben történik. A kisebb pálinkafőzőkben általában nem használnak 40-50 liternél nagyobb üstöket, de a nagyipari előállítása is maximum 1000 literes üstökben történik.

Ez még mindig kicsiknek számít, a más égetett szesz előállásánál használt üstökhöz és lepárlótornyokhoz képest. A kisüsti pálinka másik jellegzetessége, hogy a lepárlása szakaszos, vagyis egyszer feltöltik az üstöket, majd a lepárlás végeztéig nem adnak hozzá további alapanyagot.

A lepárlást legalább kétszer ismétlik meg, hogy eltávolítsák az italból a kellemetlen ízért felelős kozmaolajokat. A kisüsti pálinka a lepárlás után tulajdonképpen rögtön palackozható is. Csak nagyon ritka esetekben érlelik az ilyen italokat.

Related Post

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás